Kopvērtējums

Šajā gadā mēs esam sarūpējuši ļoti interesantu programmu, kur būs daudzas jaunas kartes, divas no tām vēl nekad neskrietos mežos. Un beidzot atgriežamies arī Siguldas gravās, kur rudens pusē pēc Pasaules Čempionāta vairākas kārtas notiks sen neskrietajos mežos.

Siguldas Kompass 2018 – Nolikums

Tautas orientēšanās sacensību seriāla “Siguldas Kompass” (turmāk tekstā – Seriāls) 2018.gada sezonas nolikums.

Rīkotāji un Mērķis

Seriālu organizē Siguldas sporta klubs “Siguldas Takas”. Seriāla mērķis ir popularizēt orientēšanās sportu, veselīgu dzīvesveidu un radīt iespēju pavadīt kvalitatīvu laiku pie dabas ģimenēm ar bērniem, kā arī dot iespēju iepazīt orientēšanās sportu iesācējiem un uzlabot orientēšanās prasmes pieredzējušiem sportistiem.

Sacensību laiks un vieta

Sacensības notiek trešdienās (līdz pat 3.oktobrim ieskaitot).

Starts Rudens kārtās no 16:30-19:00. Finišs tiek slēgts 19.30. 

Vēlās rudens kārtas (no oktobra vidus līdz ziemai) notiek sestdienās, un starts šajās kārtās ir no 12:00-14:00, finišs tiek slēgts 14:45.

Vasaras kārtās no 9. maija – Līgo starts no 17:00-19:30, bet finišs tiek slēgts 20:00.

Sākot no 20. oktobra – starts pārceļas uz sestdienām un notiek pa dienu. Dalībnieki ir atbildīgi par savlaicīgu ierašanos startā un laicīgu finiša sasniegšanu. Tikai laicīgi finišējošie sportisti iegūst pilnvērtīgus rezultātus un baudījumu. Dalībnieki, kas finišē pēc Finiša slēgšanas, rezultātos netiek fiksēti. Kontrolpunktus organizatori sāk novākt 15…30 min laikā pēc finiša slēgšanas. Seriāls notiek saskaņā ar sacensību kalendāro plānu:

Datums Vieta / Rezultāti / Distanču kartes Karte Kārtas organizators
11.Aprīlis Silciems/Egļupes stacijaRezultāti un Kartes 2016 Valdis, Emīls
18.Aprīlis – ATCELTS Katlapu iezis 2013 Kaspars, Daniels
25.Aprīlis Silciema karjersREZULTĀTI un KARTES 2015 Atis un Siguldas Sporta Skola
2.Maijs Stīveri (Allažu baznīca)REZULTĀTI un KARTES 2017 Atis un Siguldas Sporta Skola
9.Maijs Sēnīte – KārļzemniekiREZULTĀTI un KARTES 2007 Valdis, Andis
16.Maijs Lielpurvi-Straujupīte (Vangaži)REZULTĀTI un KARTES 2007 Liene, Normunds
23.Maijs AugšlīgatneREZULTĀTI un KARTES 2017 Valdis, Emīls
30.Maijs NītaureREZULTĀTI un KARTES 2015 (2018 koriģ.) Māris, Ivars
6.Jūnijs MoreREZULTĀTI UN KARTES 2016 Māris, Ivars
13.jūnijs Sēnīte / InčupīteREZULTĀTI un KARTES 2018 (jauna karte!!) Valdis, Andis
20.Jūnijs Kļavas/InčukalnsREZULTĀTI un KARTES 2016 Kaspars, Daniels
Atpūta
5.Septembris (Trešd.) Stīveri/ZemtekasREZULTĀTI un KARTES 2018 (jauna karte!!) Valdis, Andis
12.Septembris (Trešd.) Akenstaka – Siliņi ZA galsREZULTĀTI un KARTES 2017 Ivars, Māris
19.Septembris (Trešd.) Nītaure – GailīšiREZULTĀTI un KARTES 2015 (koriģ. 2018) Dagnis Dubrovskis
26.Septembris (Trešd.) Līgatne – Rīgas kalns (vēlama lampiņa)Screen Shot 2018-09-16 at 22.38.52REZULTĀTI un KARTES 2018 (jauna karte!!) Atis un Sporta Skolas bērni
3.Oktobris (Trešd.) Stīveri – Lorupe (vēlama lampiņa; iespēja skriet Nakts Orientēšanos) Screen Shot 2018-09-16 at 22.38.52REZULTĀTI un KARTES 2015 (korģ.2018) Liene, Normunds
13.oktobris (Sestd.) Siguldas Pusmaratons (Kompass šajā dienā nenotiek)
20.Oktobris (Sestd.) KatlapiezisREZULTĀTI un KARTES 2016 Kaspars, Daniels
27.Oktobris (Sestd.) Jaunsilvēveri, aiz TuraidasREZULTĀTI un KARTES 2018 (jaunā WOC karte) Māris, Ivars
3.Novembris (Sestd.) Murjāņu Sporta ĢimnāzijaREZULTĀTI un KARTES 2015 (koriģ.2018) Valdis, Andis
10.Novembris (Sestd.) Gleznotājkalns / Satezeles pilskalns / LīvkalniREZULTĀTI UN KARTES 2018 (jauna karte!!) Valdis, Emīls

Dalībnieku grupas

Bērni, kas jaunāki par 7 gadiem, startē tikai vecāku vai skolotājas pavadībā, vai ar īpašu vecāku atļauju var startēt individuāli, par to brīdinot organizatorus. Par bērniem pilnu atbildību uzņemas viņu vecāki/aizbildņi. Distances garums var mainīties atkarībā no apvidus sarežģītības.

Grupas (Dist. Nr.) Distances garums Vecuma ierobežojums Distances apraksts Vidējais uzvarētāja laiks
S8, V8 (#1) 1.5…2.1km līdz 8 gadiem (ieskaitot) Distance ar lentīti ~15 min
S10, V10 (#1) 1.5…2.1km 9-10 gadi Distance ar lentīti ~15 min
S12, V12 (#2) 2.5…3.5km 11-12 gadi viegla, pa līnījveida orientieriem ~25 min
S14, V14 (#3) 3…4km 13-14 gadi Viegla distance, iesācējiem ~30 min
S16, V16 (#4) 3…5km 15-16 gadi Vidēji grūta distance ~35 min
S, V – Vidējā (#5) 3.5…6km No 17 gadu vecuma Vidēji grūta distance ~35..45 min
S, V – Garā (#6) 4.5…9km No 17 gadu vecuma Gara / grūta distance ~60..80 min
S, V – Senioru (#7) 2.5…4.5km No 55 gadu vecuma Vidēji grūta distance ~35..45 min
S,V OPEN  (#3) 3…4km Vīr un Siev – atvērtā grupa, iesācējiem, bez vecuma ierobežojuma Viegla distance ~45 min

Reģistrācija un distances iezīmēšana kartē

Reģistrācija un pieteikšanās notiek sacensību centrā. Ierodoties sacensību centrā, dalībnieks izvēlās starta grupu, reģistrācijā samaksā dalības maksu un saņem sacensību karti, kurā vai nu ir vai vēl nav iezīmēta viņa grupas distance. Ja distance nav iezīmēta, tad dalībnieks, balstoties uz organizatora iedoto informāciju, kas lasāma uz informācijas stenda vai arī balstoties uz distances lapiņām, savelk atbilstošos KP kartē tādā kārtībā, kā norādīts. Ja dalībniekam nav savas SportIdent elektroniskās (SI) kartes, to var aizņemties distances veikšanai no organizatoriem.

Sacensību norise

  • Kad dalībnieks ir gatavs doties uz startu, tas paņem karti, SI čipu un dodas uz  starta vietu. Starta vietā dalībnieks “izdzēš” SI kartē iepriekšējo informāciju ievietojot SI karti “CLEAR” lasītājā un sagaidot skaņas signālus. Kad dalībnieks gatavs startam, SI karte jāievieto “START” lasītājā, sagaidot trīs secīgus skaņas un gaismas signālus, un pēc tam var doties distancē.
  • Distances laikā dalībnieks atrodot kontrolpunktu veic atzīmi ievietojot SI karti KP lasītājā un sagaidot skaņas signālu. Distancē KP apmeklē pavēles kārtībā kā iezīmēts kartē saskaņa ar distances aprakstu.
  • Distanci beidz, atzīmējoties ierīcē “FINISH”. Uzreiz pēc finiša dalībnieks pie tiesneša nolasa SI karti un saņem izdruku ar skrējiena rezultātiem.
  • Dalībniekam, kurš dažādu iemeslu dēļ nav veicis distanci, par to jāpaziņo finiša tiesnesim un jānolasa SI karte. Ja dalībnieks no organizatora ir aizņēmies SI karti, tā ir jāatdot organizatoram pēc distances beigšanas. SI kartes nozaudēšanas gadījumā dalībnieks sedz tās vērtību pilnā apmērā (SI-8 un SI karte: 30 EUR, SI-9 un SI10 un SI11: 50 EUR, SIAC 65 EUR).

Dalības maksa

Dalības maksa:

  • pieaugušiem EUR 5,00;
  • Skolēniem (uzrādod apliecību) un pensionāriem (uzrādot apliecību), un Siguldas Takas kluba biedriem EUR 3,00;
  • Siguldas Sporta Skolas audzēkņiem starts par brīvu;

Dalības cenā ietverta orientēšanās karte un SportIdent SI atzīmēšanās kartes izmantošana, ja pašam nav un nepieciešams to aizņemties.

Reģistrācijas brīdī uzrādot Siguldas ID karti, dalībniekam tiek piešķirta 20% atlaide dalības maksai. Karte jāuzrāda katram dalībniekam atsevišķi. 

Nepieciešamais inventārs

Lai piedalītos sacensībās, nepieciešams mežam piemērots  apģērbs un apavi, kompass un SI čips. Kompasu (pieejams ierobežots apjoms) un SI čipu iespējams aizņemties no organizatoriem, un tas ir iekļauts dalības maksā.

Rezultāti

Rezultāti tiks publicēti nākamās dienas laikā internetā mājas lapā  http://www.siguldastakas.lv/. Iepriekšējās kārtas rezultāti būs pieejami drukātā formā nākamajā kārtā. 

Vērtēšana un apbalvošana

Seriāla rezultāti tiek vērtēti pa dalībnieku starta grupām. Bērnu grupās SV8-10 ar diplomu apbalvo katras kārtas uzvarētāju savā grupā. Lūdzam pieteikties pie organizatoriem, ja vēlas saņemt diplomu nākamajā kārtā.

Pārējās grupās ar diplomiem un balvām tiek Seriāla apbalvoti kopvērtējuma 1-3 vietu ieguvēji katrā starta grupā (un pa dzimumiem). Ikvienā kārtā, veiksmīgi veicot distanci, dalībnieks iegūst punktus. Punktu skaits tiek aprēķināts grupas uzvarētāja rezultātu dalot ar dalībnieka rezultātu un reizinot ar 1000. Kopvērtējumā tiek ieskaitīti 9 labāko kārtu rezultāti. Kopvērtējuma tabula tiek publicēta mājas lapā http://www.siguldastakas.lv/ (tā tiek atjaunota pēc iespējas bieži). 

Kopvērtējuma apbalvošanas datums un vieta tiks noteikta pēc seriāla beigām un būs kā atsevišķs pasākums.

Atbildība

Dalībnieki paši pilnībā atbildīgi par savu veselības stāvokli un gatavību startēt. Startējot distancē ikviens dalībnieks pats uzņemas pilnu atbildību par savu veselību un rīcību. Par bērniem sacensību zonā un arī distancē pilnībā atbild viņu vecāki/aizbildņi.

Papildus informācija

Piedaloties Seriālā, dalībnieki automātiski piekrīt savu personas datu apstrādei sekojošā apjomā: Vārds un Uzvārds – dalībnieka identifikācijai, dzimšanas gads – klasifikācijai. Dalībnieka rezultāts un tas, vai distance veikta vai nav veikta, un kādā laikā, tiks publicēts Internetā.

Seriāla pasākumos dalībnieki var tikt fotografēti vai filmēti, un iegūtie materiāli tikt izvietoti internetā ar orientēšanās sportu saistītos resursos vai publicēti preses izdevumos.

2018.gadā sacensības atbalsta Siguldas novada dome.

Kontakti

Par Siguldas Kompasu

Siguldas apkārtnē “Kompass” sacensības tālajā 1984. gada aizsāka orientierists, Siguldas patriots Ilmārs Limbēns. Laika gaitā Ilmāram palīgos pieslēdzās gan GNP darbinieki, gan Mitrevicu ģimene, gan citi Siguldas aktīvākie orientieristi. Vēlāk rīkošanu uzņēmās Jānis Lazdāns un pēc tam arī Kaspars Kārkliņš, kurš aktīvi darbojās kā seriāla organizators līdz pat 2005. gadam. Pagājušajā, 2017. gada pavasarī “Siguldas Kompass” atjaunoja savu darbību un tā organizēšanā iesaistījās vairākas ar orientēšanās sportu aizrāvušās ģimenes, kas seriālu organizēja, lai radītu iespēju aktīvajiem Siguldas iedzīvotājiem un arī bērniem jēgpilni un sportiski veselīgi pavadīt darba dienu vakarus trešdienās, un rudenī arī sestdienās.

2017. gadā orientēšanās seriālu organizēja un savu roku, lai sacensības notiktu, pielika Kārkliņu ģimene (Kaspars, Daniels, Helvijs, Kristaps), Jānis Lazdāns, Emīls Mortuļevs, Janovu ģimene (Valdis un Karīna), Zinbergu ģimene (Māris un Laila), Korņejevu ģimene (Liene un Normunds), Aija Klempere, Dagnis Dubrovskis, Atis Heinols un citi. Par šī seriāla organizēšanu un vēl citām aktivitātēm biedrība 2018. gada 9. martā saņēma „Siguldas novada Gada balvas sportā 2017” balvu kā 2017. gada „Aktīvākā sporta organizācija” – biedrība „Siguldas Maratona klubs/Siguldas takas”. Marta laikā publicēsim arī pilno kalendāru ar visām kārtām izklātām uz kartes.

Vislielākais prieks, ka ir izdevies orientēšanās seriālu atjaunot nevis ar viena cilvēka rokām, bet jau kā kolektīvu darbu, kur viens otru var aizvietot un gada griezumā slodzi sacensību organizēšanā sadala vienmērīgi starp visām ģimenēm. Siguldas Avīzes aprīļa numurā biedrība “Siguldas Takas” publicēs arī interesantu statistiku par to, kādas sacensības, cik dalībnieku, cik kontrolpunktu, un cik stundas dalībnieki pavadījuši mežos 2017. gada laikā.

Aicinām ikvienu sportiski aktīvu Siguldas pagasta iedzīvotāju izmēģināt savus spēkus orientēšanās seriālā “Siguldas Kompass 2018”, kur būs pieejamas 4 dažādas distances – bērnu (ar lentīti 1…2 km), īsā (iesācējiem, 2…3 km), vidējā (no 4…6 km) un garā distance (5…8 km). Dažās kārtās būs pieejama arī izaicinājuma distance, kurā būs jāveic speciāli orientēšanās sacensību uzdevumi, un distance pati arī būs garāka un grūtāka. Vērtēšana notiks vecumu grupās, tāpēc ir iespējams cīnīties ar saviem vienaudžiem.

Tie, kas nekad nav piedalījušies orientēšanās sacensībās, var droši šo sportu apgūt tieši seriālā “Siguldas Kompass 2018”, jo distances īpaši plānotas visdažādākajai sportiskai un zināšanu bāzei – gan iesācējiem, gan pieredzes bagātiem sportistiem. Sacensības piemērotas ikvienam, no agras bērnības līdz pat sirmam vecumam. Jaunākie dalībnieki seriālā startē jau no 2…3 gadu vecuma, kopā ar vecākiem, un no 4…5 gadu vecuma patstāvīgi. Distancēs bieži redzami arī seniori, kas nereti ir ar 70…80 gadu dzīves pieredzi.

Orientēšanās sports ir viens no vispieejamākajiem sportiem, jo distancē var doties ar visparastākajiem sporta apaviem, vieglām biksēm un sporta kreklu, vēsā laikā vēl var kādu vieglu jaciņu un cepuri uzvilkt. Viss pārējais pieejams seriālā “Siguldas Kompass 2018” uz vietas – sacensību organizatori nodrošina gan elektroniskos atzīmēšanās čipus, gan kompasus, kam tie nepieciešami, gan padomu.